Titlul paginii web

 
 

Pisica de nisip (Felis margarita)

Felis margarita sau pisica de nisip este un animal salbatic, de dimensiuni mici, care poate fi intalnit in deserturile africane si asiatice. Denumirea de “pisica de desert” este rezervata speciei Felis silvestris lybica, o alta pisica salbatica africana, indeaproape inrudita cu pisica de nisip. Felis margarita traieste in zonele extrem de aride ale desertului: Sahara, desertul Arabiei sau deserturile din Iran si Pakistan. In captivitate, speranta de viata a acestui mamifer este de 13 ani.

Cea mai mica specie din Arabia, aceasta este foarte bine adaptata conditiilor de mediu, extragandu-si necesarul de apa din hrana. Capturarea prazii este facilitata de urechile extrem de sensibile ale animalului. Acestea sunt mari, de forma triunghiulara si pot detecta zgomotele produse de vietuitoatele aflate atat la suprafata cat si dedesubtul nisipului.

Se hraneste cu o varietate de vietati de desert: rozatoare, iepuri, pasari, reptile si unele artropode. Cel mai des consuma rozatoare mici, cu toate ca in Arabia, reptilele desertului, cum ar fi soparlele din specia Scincus officinalis, reprezinta o importanta sursa de hrana pentru aceste animale de prada si pot fi scoase din nisip la suprafata cu miscari rapide. Din cauza faptului ca exista foarte putine surse de apa in mediul in care traieste, pisica de nisip este nevoita sa obtina toata apa de care au nevoie din hrana, la fel cum face si pisica cu picioare negre din Africa de Sud. Vanatul are loc numai in timpul noptii, pisica devenind activa la asfintit, dupa ce isi petrece intreaga zi intr-o viziuna sau intr-un adapost, construit sub tufaris sau sub pietre.

Pernitele de la picioare sunt acoperite cu fire lungi de par, ceea ce ii permite pisicii sa se deplaseze cu usurinta pe nisipurile miscatoare din mediul in care traieste, protejand, in acelasi timp, labele picioarelor de temperatura ridicata a nisipului - pisica de nisip poate supravietui la temperaturi cuprinse intre -5 ° C (23 ° F) si 52 ° C (126 ° F).

Culoarea blanii variaza de la maro-galbui la cenusiu mat, cu dungi neclare (acestea sunt mai pronuntate la subspecia africana), de nunata mai inchisa, pe membre si cateva inele pana aproape de varful negru al cozii. O linie roscata, intunecata porneste de la coltul ochilor si coboara in jos, pe obraz. Aceste modele de pe blana pisicii variaza in randul celor sase subspecii.

Lungimea medie a pisicii de nisip este de aproape 50 cm., in afara cozii, care masoara 30 cm. Poate atinge o greutate de 2,7 kg. In comparatie cu dimensiunea corpului, capul este izbitor de mare si urechile dezvoltate si ascutite.

De regula, femela naste 3 pui, dupa o perioada de gestatie de 66 de zile. Nou nascutii, orbi si neajutorati, cantaresc intre 39 si 80 de grame imediat dupa nastere si cresc rapid, atingand maturitatea sexuala la varsta de 14 luni.

Declinul populatie de prada, precum si distrugerea habitatului natural de catre oameni, vanatoarea si comercializarea pisicilor de nisip sunt cativa factori care au condus la scaderea drastica a populatiei. Vanatoarea acestor animale este interzisa in: Algeria, Iran, Israel, Kazahstan, Mauritania, Niger, Pakistan si Tunisia. De asemenea, specia este mentionata in Anexa II a Conventiei privind comertul international cu specii pe cale de disparitie (CITES).
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one