Titlul paginii web

 
 

Pe cale de disparitie - Animale si plante fara de care Pamantul n-ar putea exista

Posibila disparitie a unor specii de animale si plante pune in pericol planeta.

Aproximativ 17.000 de specii sunt in acest moment pe cale de disparitie, iar alte 869 sunt disparute sau mai exista doar in captivitate. Numai in ultimul an, starea a 183 de specii s-a inrautatit semnificativ. Speciile periclitate au fost grupate in cinci mari categorii: primatele, liliecii, albinele, ciupercile si planctonul.

PRIMATELE
In momentul de fata, in lume sunt 394 de specii de primate. 400.000 de exemplare de maimute si in jur de un miliard de alte primate. Dintre acestea, 114 specii sunt pe cale de disparitie. Vânatoarea excesiva si pierderea habitatelor in fata marilor lucrari de infrastructura reprezinta principalele amenintari. Fiind extrem de inrudite din punct de vedere genetic (impartim cu ele peste 90% din structura ADN-ului) cu oamenii, primatele ofera date esentiale despre inceputurile speciei umane. Speciile de gorile aduc bani importanti pentru economiile unor state ca Rwanda sau Uganda.

LILIECII
Sunt peste 1.100 de specii, cele mai mari atingând chiar 1,5 kilograme, fiind miliarde de exemplare. Una din cinci specii este amenintata cu disparitia, din cauza distrugerii habitatelor sau persecutarii din partea oamenilor. Legenda lui Dracula si celelalte povesti cu vampiri le-au adus o reputatie ciudata micilor inaripate. Doar o singura specie se hraneste cu sângele altor animale, cele mai multe “consumând” insecte si fructe. Liliecii sunt mari consumatori de insecte, contribuind foarte mult la tinerea sub control a acestor efective. De asemenea, sunt si cele mai numeroase mamifere: unul din cinci mamifere este liliac. Aceste specii joaca un rol important si in polenizare si transportarea semintelor.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one