Titlul paginii web

 
 

Inca un semnal de alarma pentru speciile pe cale de disparitie

Oamenii si activitatile pe care le intreprind sunt motivul pentru care, in fiecare ora, dispar pentru totdeauna trei specii de animale sau plante.

Sub egida Natiunilor Unite, militantii pentru conservarea mediului si protectia animalelor, impreuna cu renumiti oameni de stiinta, au dat publicitatii un raport in care erau prezentate principalele amenintari care planeaza asupra speciilor de animale si plante (printre care balenele, linxul Iberian, o specie de cartofi salbatici si arahidele).

Cu ocazia Zilei Internationale pentru Diversitate Biologica, Ahmed Djonghlaf, presedintele Conventiei din partea Natiunilor Unite a afirmat ca ''ne confruntam cu cel mai mare val de extinctii de la disparitia dinozaurilor incoace'' - si sa nu uitam ca dinozaurii au disparut acum 65 de milioane de ani, cel mai probabil in urma impactului unui meteorit. ''Rata de disparitie a speciilor pe cale nenaturala a crescut cu 1000 peste limita normala. In fiecare ora, dispar trei specii. Asta inseamna ca pe an ajungem la o cifra intre 18.000 si 55.000 de specii care dispar pentru totdeauna''.

In Europa, situatia sta la fel de prost. Aici, unul din sase mamifere terestre este pe cale de disparitie, in principal din cauza poluarii si a pierderii habitatului natural din cauza defrisarilor masive, a secarii lacurilor sau maririi terenurilor agricole. In ceea ce priveste mamiferele marine, amenintate in principal de poluare, deversarile accidentale de petrol sau de vanarea accidentala sau intentionata, o specie din patru este in pericol; aceasta statistica nu e sigura insa, avand in vedere ca exista date numai pentru 44% din speciile marine din Europa. Sase din mamiferele terestre din Europa, inclusiv linxul iberic, vulpea arctica si nurca europeana, sunt deja trecute pe lista animalelor importante aflate in pericol iminent.

Comisarul Uniuni Europene, Stavros Dimas, spera ca ''rezultatele acestui raport sa scoata in evidenta o data pentru totdeauna marea incercare cu care ne confruntam, aceea de a incerca sa oprim pierderea biodiversitatii pana in 2010''.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one