Titlul paginii web

 
 

Ce fac animalele salbatice in timpul iernii?

In primele nopti geroase, cu pamantul acoperit de un strat gros de zapada, cautarea hranii pentru locuitorii padurii devine din ce in ce mai grea. Nici pentru noi oamenii nu este usor sa gasim solutii in vederea ajutorarii prietenilor din natura.

Sa-i construim oare ariciului un adapost cald, iar varbiutelor sa atarnam de creanga unui copac o casuta plina cu hrana? Le ingheata picioarele ratustelor? Raspunsurile la aceste intrebari, dar si la multe altele vi le vom prezenta in cele ce urmeaza.

Trucurile animalelor iarna
Atunci cand afara este frig, iar vantul viscoleste zapada privim cu admiratie frumoasa priveliste dinauntru, de la caldura. Daca venim de afara, in casa ne asteapta ceaiul cald sau ciocolata fierbinte si o patura moale. Dar cum procedeaza si cum rezista animalele salbatice care trebuie sa indure cele mai cumplite geruri? Fara paturi si fara incalzire lupta impotriva gerului napraznic si lipsa hranei. De-a lungul timpului, acestea s-au adaptat celor mai grele conditii si si-au dezvoltat propriile trucuri, pentru a infrunta si a trece mai usor peste iarna.

Plecarea in tarile calde
Pasarile calatoare isi simplifica cel mai mult existenta. In fiecare an cand se apropie toamna, se aduna pentru a “fugi” impreuna din calea iernii. Drumul lor nu este deloc usor sau sigur, acestea trebuie sa zboare distante deosebit de lungi pentru a ajunge in insorita departare. Este frumos totusi, atunci cand unele dintre ele se reintorc la vechile cuiburi incepand de la sfarsitul lunii februarie. Atunci ne aduc si noua din lunga lor calatorie mult asteptata primavara.

Sforaitul impotriva frigului
Cine nu si-ar dori o asemenea viata: vara si toamna multa mancare si relaxare, iar iarna somn. Asa procedeaza animalele care hiberneaza, ca de exemplu marmotele. Cu vine iarna, cad intr-un somn adanca pana ce simt mirosul proaspat al primaverii. Aricii, liliecii sau hamsterii de camp aduna in timpul verii “rezerve” de grasime, pentru a trece cu bine peste anotimpul rece. De asemenea, ele isi regleaza temperatura corpului, scazand-o, incetinesc respiratia si bataile inimii.

Veveritele, ursul brun si bursucul nu au rezervele de grasime atat de mari incat sa le ajunga o iarna intreaga. Astfel, aceste animale sunt nevoite sa se trezeasca din cand in cand pentru a elimina urina si toxinele din corp si pentru a cauta hrana.

Insectele se ascund sub pamant sau sub scoarta copacilor unde intra intr-un fel de inghet, din care se trezesc abia primavara.

Active in timpul iernii
Nu toate pasarile se refugiaza in tinuturi mai calde si nu toate animalele dorm pentru cateva luni. Impotriva gerului sunt protejate de penajul des sau de blana calduroasa. Pasarile retin un strat de aer in pene, care le protejeaza impotriva frigului. Pe langa acest lucru, in cazul in care ninge sau ploua isi formeaza un strat de grasime care nu lasa umiditatea sa ajunga la piele.

Animalele detin strategii si impotriva lipsei de hrana. Unele isi adune provizii care sa le ajunga in lunile geroase. Cu toate aceste “trucuri” animalele trebuie sa faca minimul de efort in timpul iernii pentru a-si mentine energia si pentru a ramane sanatoase.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one