Titlul paginii web

 
 

ursi panda

Panda, ursul este si cunoscut sub denumirea de ursul de bambus, datorita regimului sau alimenta rexclusivist, fiind foarte sensibil la schimbarile de habitat.

Ursii panda ocupau candva o mare parte din China, precum si nordul Birmaniei si Vietnamului. Dar schimbarile climatice si in primul rand cresterea populatiei umane i-a alungat din aceste regiuni. In prezent, ultimii ursi de bambus traiesc in sase zone din sud-vestul Chinei. Unele parti din aceste regiuni muntoase, izolate una de cealalta, sunt rezervatii naturale, dar aproape jumatate din populatia de panda traieste in afara zonelor protejate. Desi munti impermeabili, cu un climat bland , subtropical, sunt habitatul lor preferat. Panda mai traiesc si in regiuni foarte inalte , ajungand pana la 4000 de metri altitudine.

Ursii panda au fata rotunda, cu blana alba ,specifica , urechi negre si semne negre in jurul ochilor. Membrele si umerii sunt deasemenaea de culoare neagra. Femelele cantaresc in jur de 80 de kg , iar masculii ating o greutate de 85-125 kg si o inaltime de 180 cm.

Panda uriasi mananca aproape exclusiv frunze si muguri de bambus. Pentru a se satura cu aceasta hrana slaba in nutrienti, au nevoie de 30 kilograme pe zi. Acest lucru inseamna ca trebuie sa manance si 16 ore pe zi, consumand si uneori si bulbi de plante, radacini , oua si mici mamifere. Dependenta extrema de bambus ca surasa de hrana face din ursul panda o specie extrem de vulnerabila. Ca urmare, multi dintre ei mor daca plantele din regiunea in care traiesc dispar dupa ce infloresc in masa -un fenomen ce are loc la intervale cuprinse intre 30-40 de ani. In trecut panda puteau apela la alte tipuri de bambus , din regiunile mai joase , dar in prezent aceste zone au fost defrisate. Ca mod de viata ursii panda sunt singuratici si isi petrec aproape intreaga zi mancand. Se retrag in pesteri sau in arbori inalti pentru a dormi. Desi sunt activi tot anul , miscarile lor sunt foarte lente , din cauza regimului alimentar vegetarian scazut in nutrienti.

Femelele panda devin capabile de reproducere dupa 3 sau 4 ani de viata. In timpul perioadei de imperechere , intre lunile aprilie si mai, ambele sexe lasa urme de miros pe stanci si copaci. Uneori , mai multi masculi se lupta pentru o femela. Ursii scot urlete in perioada de imperechere. O data la doi sau trei ani, o femela naste unul sau doi pui de marimea unor hamsteri, dupa o perioada de gestatie cuprinsa intre 3 si 6 luni . Micutii cantaresc doar 75-150 de grame si avand nevoie constanta de caldura si ingrijire; deobicei doar unul supravietuieste. Puii devin independenti la varsta de 18 luni. Ursii panda au un ritm de reproducere foarte scazut, multi tineri ursi murind din motive inca necunoscute.

Ursul panda este simbolul speciilor aflate pe cale de disparitie . In prezent doar cateva grupuri mai traiesc in sud-vestul chinei. In ciuda masurilor de protectie ursii sunt pe cale de disparitie din cauza distrugerii habitatului. In iunie 2004 , s-a estimat ca mai sunt in libertate doar 1600 de exemplare.



Giganticul urs panda este unul din cele mai spectaculose animale ale planetei. Pentru multi ani, s-a crezut ca acesta ar fi un tip de raton, asemanator cu specia de raton numita panda rosu. In cele din urma, datorita studiilor si cercetarilor intreprinse, s-a observat ca panda de fapt este un urs.

Panda au multe asemanari cu ursii. Prima ar fi aceea ca panda are 6 degete la membrele superiare, aceasta caracteristica oferindu-i o foarte buna abillitate de a se catara in copaci si posibilitatea de a-si pastra echilibrul la inaltimi foarte mari.

Recunoasterea oficiala a acestor animale ca ursi panda s-a facut in 1995.

Ursii panda au de regula un cap mare cu o combinatie de alb si negru, culori care se armonizeaza perfect cu habitatul in care traiesc. Ei traiesc in libertate numai in cateva regiuni din sud-vestul Chinei, in zona Tibetului, Gansu si Shaanzi. Motivul pentru care ursii panda prefera aceste locuri tine exclusiv de hrana - acolo cresc mai bine de 30 de specii de bambus. Habitatele masculilor din aceste locuri sunt mult mai mari si la mai mari altitudini decat cele ale femelelor.

Pui noi-nascuti ai ursilor panda cantaresc intre 3-5 kg. Masculii ajung sa cantareasca 86-124 kg si sa masoare 64-6 cm inaltime, in timp ce femelele sunt mult mai mici. Puii ajung la maturitate in jurul varstei de 4-6 ani. Panda se imperecheaza primavara, in lunile martie, aprilie, mai. Puii se nasc de obicei in august sau septembrie. Acestia nu stau langa mama mai mult de 2 ani.

La fel ca majoritatea ursilor, si ursii panda sunt foarte sociabili. Doar femelele care au pui mici reprezinta o exceptie. Panda isi marcheaza teritoriul prin decojirea copacilor. Uneori acestia comunica prin diferite tonalitati specifice lor. Ursii panda sunt vegetarieni, hrana lor fiind in proportie de 90% alcatuita din frunze si ramuri de bambus. Adultii pot manca oriunde si orice, in jur de 11-15 kg pe zi. Ocazional, consuma si carne, dar acest lucru se intampla foarte rar.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one